”Aina heikomman puolella”


Kunnallisvaaleissa nousi monia hyviä ajatuksia ja asioita pinnalle. Vaalityötä tehdään joko lupauksia antaen tai käskien. Lupaus olla aina heikomman puolella pisti leikkaukseen jonottavan liikennementorin silmään. Oulu raiteille –tavoite oli   ääniharavan ilmaus, jonka konkretisoiminen eli toimeenpano jää  äänestäjän tehtäväksi. Sen sijaan ajokortin omistavalle ei jäänyt mitään epäselväksi kyllä tai ei vastauksien antamisessa puolueen gallup-kyselyssä. Liikenneaiheinen kysymys kuului: ”Haluatko, että mennään peruuttamalla taaksepäin

Viime valtuustokaudella uudistettu katu Puolivälinkankaalla
Kuva Mauri Myllylä 2012

Saimme seurata vaalien etenemistä Saariselällä samassa pihapiirissä porolauman, arkojen jänisten ja kelmin ketun kanssa. Vaalipäivänä tuli viisi hiihtäjää ladulla vastaan. Uuteen Ouluun tulimme neljän ruuhkassa asukkaiden valmistautuessa Pohjoisella ja Eteläisellä alikäytävällä autoissaan pyhäinpäivän viettoon. Mihin päin tästä ollaan menossa? Vaalilupauksista voi päätellä jotain.

”Uusi Oulu on tiivis kaupunki, jossa palvelut ovat polkupyöräetäisyydellä tavoitettavissa. Siellä on kävelypainotteinen keskusta ja toimiva joukkoliikenne”, lupaa nuori päättäjäksi pyrkivä. ”Rotuaari on katettava”, vaaditaan. Usea esittää, että joukkoliikenteen vuorotiheys ja matkalipun hinta on saatava kilpailukykyiseksi oman auton käytön kanssa! Joukkoliikenteen kehittäminen saa osakseen suuremman huomion kuin muut liikennemuodot. Tämä on hyvin ymmärrettävää kuntaliitosten vuoksi laajenevassa kaupunkirakenteessa. Kaupunkirakenteen tiivistäminen on ehkä vielä määrittelemätön käsite uudessa tilanteessa.

Merkittävänä liikennepoliittisena tavoitteena joskin varovaisin sanan kääntein annetaan tuki pääradan hyväksikäytölle paikallisen joukkoliikenteen järjestämisessä. Liitoskunnista päärata kulkee vain Haukiputaan kautta ja Asemakyläkin on siellä jo olemassa. Yleensä seudun kaupunkirakenne myötäilee autoliikenteen pääväyliä, joilla raideurat ovat nastarenkaiden aiheuttamia. Vaalien alla kritisoitiin kaupungin kaavoitusmonopolia ja kaivattiin demokratiaa maaomaisuuden hyödyntämisessä.  Uudessa Oulussa asutuksen ja liikenteen suuntautuminen saattaa olla mahdollista vaikka Oulujokea myötäillen, millä on oma vaikutuksensa tulevan joukkoliikennemuodon valinnalle.

Perustieverkko kuntoon oli luettavissa yhdessä vaalimainoksessa, mutta uusia pääväyliä oli ideoitu vähän. Uutta kehätieyhteyttä esitettiin liitoskuntien yhteyden ylläpitämiseksi. Rautatieyhteys Oulunsaloon oli yhden ehdokkaan tavoitteena. Siltayhteydellä Oulusta Oulunsaloon en huomannut kenenkään kalastelevan ääniä tällä kierroksella.

Pokkitörmän tähystäjä toteaa Kalevassa 5.11.2012, ettei uusilla valtuutetuilla tule olemaan helppoa. Tavallinen puttaalainen ja oulunsalolainen ajattelee, että oma edustaja ajaa oman kylän asioita, puolustaa oman kylän kouluja sekä vaatii hidastetöyssyjä ja liikenneympyröitä vaarallisille risteysalueille.

Vaalien alla nukkuvien edustaja vaati kaupungilta korvausta töyssyjen aiheuttamasta kotirauhan rikkomisesta ja yöunien menetyksestä. Tärinäraitojen laajempi rakentaminen ennen vaaleja olisi ollut hyvä keino nukkuvien puolueen herättämiseksi.

Puolivälinkankaan omakotialueen 50 vuotta vanhojen putkien ja katujen uusiminen käynnistyi vanhan valtuuston aikana. Lehdissä on näkynyt tietoja, että kaupungin heikon rahatilanteen vuoksi homma jää kesken ja Hyttystien ja Sääskitien kunnallistekniikat jäävät vanhenemaan vielä seuraavalle vaalikaudelle. En huomannut kenenkään ajavan pikkukatujen etua. Hyttysen ääni ei kanna kauas.  Annoin  ennakkoääneni henkilölle, jolla on vanhojen asia yleisemmin lähellä sydäntä.

Oulussa 5.11.2012

Mauri Myllylä

Kategoria(t): Liikennejärjetelmä, Liikennepolitiikka, Yhdyskuntasuunnittelu Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.