Kommenttipuheenvuoro Pyöräliiton VeloFinland seminaarissa Oulussa 30.9.2022
Kommentointitehtäväni on itsetutkiskelun paikka. Totean sen kiitollisena saamastani kutsusta kattavaan VeloFinland tapahtumaan. Kiitän esitelmöitsijä Timo Takalaa varhemmista työtapahtumista ja päätöksistä Oulun hyväksi. Edustit lautakunnassa liikenneasioissa asiantuntemusta ja vaativaa päättäjää. Virkavuosinani 1961-1998 olin päivittäisessä yhteistyössä kaupunkisuunnittelun kanssa, Liikennealan kokoontumisissa kaupunkisuunnittelijan puheenvuoro oli harvinaisuus. Esitelmäsi historiallinen perspektiivi kertoo kuvin ja sanoin yhdyskuntasuunnittelusta, jolla vaikutetaan yksilön ja yhteisön elinvoimaan konkreettisesti. On välttämätöntä, että pyöräilyväellä on yhteydet toimintaan, joka luo lakisääteiset raamit liikenteen ruumiillistumiselle sen eri muodoissa.
Sain viime maaliskuussa kaupunkisuunnittelun tutkijalta Ukrainasta kuvapostin, jossa nuorukainen taluttaa vihreää polkupyörää mustiksi murjottujen hyökkäysvaunujen keskellä. Välitän tähän tilaisuuteen hänen onnittelunsa Oululle: ”Olette 40 vuotta edellä pyöräliikenteen suunnittelussa.” Kielivirheitä (PT) sisältävästä kirjasestani Biking in Practice. Ideas and Acts to Promote Walking and Cycling 2017 hänelle oli jäänyt mieleen kohta, jossa kerron kevyen liikenteen järjestelmä-”virheinvestoinnista” ja puolustan sitä pahan päivän varalle kuten energiakriisiin. Kerroin, että sain sota-aikana 80 vuotta sitten Laaniskan alikulkusillassa pommisuojan ja Hiirosen kinttupolusta pakotien kaupungista maaseudun rauhaan http://www.liikennementori.wordpress.com/synkkä visio
Olen kiteyttänyt kestävän liikenteen kivijalat yhdyskuntasuunnittelussa kahdeksaan näkymättömään asiaan, joiden päälle näkyvä liikenneympäristö rakentuu. www.liikennementori.wordpress.com/kestavan liikenteen kivijalat. Kivijalat näkyvät myös teemamme käsittelyssä. Tahtotila, suunnittelu ja yhdessä tekeminen ovat linjalanka. Esittäjä sanoi, että liikenteen yleissuunnitelma 1969 oli liikkeellepaneva voima Oulun pyörätieverkoston kehittämiseen. Oulun jalka- ja pyöräliikenteen kehittämissuunnitelma 1972 oli sen seuraus ja täydennys. Eri liikennemuotojen keskinäinen tasapaino ja demokratia on yksi liikennesuunnittelun kivijalka. Työssä tarvitaan eri liikennemuotojen asiantuntijoita ja edunvalvojia. 60 vuotta sitten 7.9.1962 käynnistyi kaupungin Insinööritoimisto Pentti Polviselta tilaama Oulun ensimmäinen ja kaikkia liikennemuotoja myös polkupyöräliikennettä koskeva liikennetutkimus ja ennusteen teko. Juhlin tätä historiallista päivää yksin 5. koronarokotuskierroksen jälkeen.
Paradoksista on, että autoliikenteen suunnitelmalla vaikutetaan jalankululle ja pyöräilylle suotuisaan ympäristöön ja että pyörätiet, ns baanatkin ovat kulttuuriympäristön tekemisen välineitä. Kaupunki on pitkäikäisempi kuin yksi sukupolvi, Meiltä jäävät perusrakenteet jatkavat. Tehdyt rakenteet puhuvat puolestaan ja näyttävät suuntaa pysähtyneisyyden tilassakin ja kun mietitään muuta. Mielestäni Oulussa uskaltaa jo edistää pyöräilyä ja kehittyneen pyörätieverkoston hyväksikäyttöä.
Hyvää liikennejärjestelmää voidaan kehittää edullisesti paikoillaan. Pyöräilin kesällä keskeneräisellä ”Kembaanalla” omalla vastuullani. Työmaavastaava kertoi pyöräilleensä Oulussa 1-vuotiaasta eli vuodesta 1972 alkaen. Totesi tuntemattomalle, että vaatimattomammat köyhän ajan yhteydet ovat nyt kypsyneet pohjaksi tämän päivän myyville yhteyksille. Keskustelussamme ilmeni, että hän uskoi korkeampaan voimaan, joka vaikuttaa tekemisiimme oman kaupungin hyväksi. Hän juhlii pyöräilykaupunki Oulua viiden oman pyöräilyvuosikymmenensä päivänsankarina.

Otsikossa kysytään yleisesti, mitä opimme matkan varrelta? Oman työni olen tehnyt samoilla väylillä kuin V.A. Koskenniemi runonsa, Koulutie. ”Ah, enkö mä hautahan asti myös koululainen lie?” Ennen työurani alkua ei Suomesta saanut koulutusta työtehtäviini. Pohjoismaiset kaupunkisuunnittelun opit ja esimerkit sekä jatko-opiskelu autoilun Mekassa USA:ssa panivat ajattelemaan myös itse. Opittiin myös työstä, työtovereilta ja kadun käyttäjiltä. Jälkipolvi panee nyt paremmaksi ja toteaa: ”Kestää pitkään, että katuverkko muotoutuu polkupyörille ystävälliseksi” Harri Vaarala Kalevassa 18.9.2022. Ihastelen tämän päivän osaajia, heidän tarkkaa työtä ja hyvää jälkeä. Vuonna 2022 voi jo ihastella julkisen vallan uutta ajattelua ja kannustusta. Oulu on saanut aitoa tunnustusta liikenneolosuhteistaan. Itseoppiminen on nyt lähiopetusta kaikille.