Kaupunkipyörällä ilkivalta- ja hiilineutraaliksi


Hyvällä lapsella on monta nimeä. Sen osoitti Oulun kaupunkipyörän nimikilpailu maaliskuussa 2019. Raati sai 2200 ehdotusta ja nimesi lapsen Sykkeliksi.  Mennään meijän metrolla oli Oulun pyöräilykampanjan mahtipontinen tunnuslause takavuosina. Oma ehdotukseni kaupunkipyörän 2019 nimeksi oli Kulukuri eli kulkuri oulun kielelle käännettynä. Liikkumisvälineenä kulukuri ja potkuri ovat sisaruksia. Ehdotin polkupyörälle ihmisen nimen osoittaakseni sille myös inhimillisiä tunteitani. Polkupyörällä ei ole aina ollut sellaista muotoa, johon olisimme mielistyneet.

Arvostettu Kulukuri Kuva Kristiina Välimäki

Kulukuri tuo mieleen boheemiluonteisen ihmisen, joita kaduillamme tapaamme. Halveksittuja ja roskaväeksi nimitettyjäkin ovat. Boheemeihin elämäntapoihin ovat kuuluneet poikkeukselliset, perinteisten ja yleisten tahojen kanssa ristiriidassa olleet poliittiset näkemykset, vakaumukset ja mielipiteet erittäin vaatimattoman elämäntavan kautta. Boheemikulttuuriin kuuluu eräänlainen ”kurjuuden romantisointi” kuten pyöräilyyn.

Polkupyörä ei ole tehnyt vääryyttä, mutta sitä on potkittu ja rangaistu ihmisten rikkomusten vuoksi.  Polkupyöriä on etsintäkuuluutettu ja nostettu paremmille teille Kaupunginojasta. Kulkuri ei saa istuskella kaksoisraidetta odottavan Oulun päärautatieaseman odotushallissa. Sen ulkopuolella niitä on polkupyörän muodossa läjäpäissään. Polkupyörä on ollut ylenkatsottu ja ihmisten hylkäämä, halveksittu, jota emme ole minäkään pitäneet.

Kulkuri on ihminen, joka vaeltaa paikasta toiseen ympäriinsä ilman kotia. Aikaisemmin kulkureita kohdeltiin siirtolaisina, nykyään usein laittomina siirtolaisina, jos he ylittävät valtakunnanrajoja matkoillaan. Pohjois-Amerikan maissa kulkurit matkustelevat pääasiassa liputta ja huomaamatta rautatievaunuilla. Euroopan unionin laajennuttua uudenlainen ihmisvirta on nostanut päätään ja maasta toiseen liikkujia on ilmaantunut myös sinne, missä heitä on vähemmän nähty kuten meille Suomeen . Osaa heistä voinee pitää nykyajan kulkureina kuten Puolasta Ouluun tulleita kaupunkipyöriäkin.

Kulukuri sanana muistuttaa meitä myös kulkukurin eli liikennekulttuurin ja siihen ohjaamisen tärkeydestä. Asepalveluaikana 1959 Korialla oli pioneerirykmentin levyvarastossa vain yksi äänite, Kulkurin iltatähti. Sitä soitettiin aamuherätykseksi ja hyvän yön toivotukseksi. Kotoaan maailmalle liikenteeseen lähtenyt kulkuri muistelee laulussa kotikasvatustaan:

Ei taattoni neuvojaan tarjonnutkaan
Poika kun maailmalle lähti
Moitetta matkaani neuvoksi sain
Yksi ei moittinut ymmärsi vain
Kulkurin iltatähti, kulkurin iltatäht
i

Ei äitini evästä antanut, ei
Poika kun maailmalle lähti
Kieltävän katseen vain evääksi sain
Yksi ei kieltänyt, armahti vain
Kulkurin iltatähti, kulkurin iltatähti

Viisas polkupyörä voi toimia ihmisen kasvattajana kuten Bileamin aasi ja ihmiskasvoiseksi kehittynyt älykäs autokin.

Tärkein perusteluni kaupunkipyörän nimelle Kulukuri: Sanatarkasti ilman murresävyä kulukuri tarkoittaa pyrkimystä säästämiseen, jota polkupyörät tuovat käyttäjilleen ja yhteiskunnalle. Tutkimusten mukaan polkupyöräilyn hyväksi sijoitettu euro tuo 8-kertaisen hyödyn säästöinä terveyden hoidossa, energia- ja ympäristökustannuksissa

Uutinen Kalevassa 17.4.2019: ”Oulu isoilla investoinneilla hiilineutraaliksi. Oulun kaupungin ympäristöohjelma pyrkii lisäämään joukkoliikennettä ja pyöräilyä merkittävästi.” Ohjelman mukaisin toimenpitein kokonaispäästöt vähenevät vuoteen 2040 mennessä 80 % vuoden 1990 lähtötasosta. Kaupunkipyörät 2019 on 1 miljoonan euron investointina korotettu arvostettuun seuraan kestävän liikenteen kulkumuoto-osuuden merkittävässä kasvattamisessa. Kaikilla perusoululaisilla on jo nyt mahdollisuus hypätä pyörän selkään ilman enempiä investointeja. 600 sykkeliä tavoittavat myös tänne lentokoneilla lähempää ja kauempaa saapuvat matkailijat. Sykkeleille annetaan suuri vastuu ilmastotavoitteen saavuttamisesta.

Nimi on enne, sanotaan. Minun nimiehdotukseni ei sitä ollut. Kulukuri-sana on nyt nostalgiaa. Se kärsi nimivaaleissa rökäletappion. Pulinat pois. Sykkeli on resurssiviisas sana ja osoittaa polkupyörän noussutta arvostusta tänä päivänä. Sille on jaettu osa suurten joukossa.  Menestystä Sykkelille  Lycka till Sykkeli.

Hiljaisella viikolla 2019

Mauri Myllylä

Kategoria(t): Muut, Polkupyöräliikenne, Kestävä kehitys Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.