Ruskaretkellä Lapissa 2017


Kotimme Oulussa sijaitsee Pohjantien eli valtatien 4 moottoritieosuuden melualueella. Sen nykyinen meluaitaus ei estä kotirauhan rikkomista 200 metrin päässä olevalla pihallamme. Tien kehittäminen välillä Oulu- Kemi on valtion talouden elvytyksen ykköskohde pohjois-Suomessa. Liikenne lisääntyy eikä vauhtikaan vähene. Alkujaan Oulun ohikulkutienä toteutettu tie on nyt kaupunkiseudun sisäinen pääväylä. Hyvää nelostietä pitkin sen hyvässä syyskunnossa pääsee sujuvasti Inariin asti. Suuntasimme syyskuun ensimmäiseksi viikoksi vaimoni kanssa Saariselän Kiilopäälle patikoimaan ja nauttimaan matkailukeskuksen palveluista

Kevyttä tunturi-ilmaa pyörän kumeihin. Kuva Mauri Myllylä

Suomen Ladun Kiilopään liikuntapalveluiden pääopas Petri Kulha kertoi viikon alkajaisiksi, että kesä ja syksy ovat täynnä mitä monipuolisimpia tapahtumia. Toiminnassa kunnioitetaan UKK-puiston ainutlaatuista luontoa ja tunturiympäristöä sekä sen hallittua käyttöä eräretkeilyn ja ruumiinkunnon hyväksi. Petri Kulha palautti mieleen Kullervo Kemppisen (1921-2012) nimen ja hänen elämäntyönsä Saariselän luonnon ja sen arvostamisen hyväksi. Kullervo Kemppisen Lumikurua pidetään alkuna niin vaelluskirjallisuudelle kuin Lapin vaellusten suosiollekin. Kirja on kirjoitettu vuonna 1958, jolloin Lappi ei ollut sillä tavalla suosittu matkakohde kuin nykyään.

Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän….Kuva Mauri Myllylä

Kemppinen tajusi sen, mikä vieläkin vetää ihmisiä Lappiin ja mikä saa monet palaamaan uudestaan karun luonnon keskelle. On sanottu, että Kemppinen osasi kuvata Lappia paremmin kuin valokuva: ”Täällä, Saariselän tunturiparatiisissa, minne mukavuutta rakastava ja rappeutuva etelän ihminen harvoin vaivautuu, on vielä säilynyt korpi koskemattomana, sen kauneutta kaipaavan ja ymmärtävän vaeltajan silmiin, korviin ja sieluun nautittavaksi. Nouseepa täällä väkisin paatuneimmankin rintaan kiitos Korkeimmalle siitä, että vielä on ulottuvillamme erämaita, joiden kauneutta ja rauhaa ei tekniikan aikakauden ihmisen käsi ole ehtinyt turmelemaan, että vielä on jäljellä jotain ylvästä ja pyhää, hiljaista ja puhdasta. Täällä arjen ja aherruksen ahdistama ihminen saattaa yllätyksekseen löytää kuonan ja karstan keskeltä parhaan omasta sisimmästä itsestään.”

Liikennekokeilua Nilanpään polulla.  Kuva Mauri Myllylä
”Itselle ostaisin smartimman kulkuvälineen”, sanoi eräs haastateltu

Kiilopäälläkin eletään nykyaikaa. Matkailuväkikin innovoi. Mikä on tämän päivän juttu? Kiilopää tarjoaa nyt yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista teemalenkkiä eli tarinallista lenkkiä kahdella kielellä kaikille. Osalla niistä voi ajaa läskipyörillä mutta oppaan mukaan mieluimmin jarruttelematta, ettei herkkään luontoon syntyisi syviä koloja. Tunturiin nousevalle on tarjolla selässä kannettava soraämpäri teemalenkkien yläosuuden pinnoittamiseksi. Malli omatoimiseen kadunpitoon. Hissitarjouksia Kiilopään huipulle ei ole onneksi vielä hyväksytty.

Poropolun maisemaa. Kuva Mauri Myllylä

Uusi opaskartta lupaa ohjata kulkijan suoraan luonnon syliin ja kurkistamaan kultakaivoksien historiaan. Se näyttää maailman kauneimman Rumakurun ja sen ulkokäymälän.  Poropolulla ja sen tauluissa kerrotaan poron merkityksestä ihmisille. Kiirunapolulla luvataan kuulla teemalinnun narisevaa ääntä. Luulammen taulu kertoo jääkaudesta ja paikan esihistoriallisista ihmisistä. Kaikki hyviä juttuja piirroksin havainnollistettuina. Hyvä näin.

Liikennettä Luulammen polulla. Kuva Mauri Myllylä

Mutta teemalenkeille kannatti lähteä ennen muuta kohtaamaan tämän päivän reippaita ja iloisia ihmisiä, tekemään tuttavuutta heidän kanssaan ja puhumaan vaikka ilmoista ja ilmaston muutoksesta tai vuosisadan syyskuisesta 2017 säästä ilman talvisia voiteluvaikeuksia.

”Kävellessämme emme tee mitään, kävelemme vain. Mutta silloin kun meillä ei ole muuta tehtävää kuin vain kävellä, voimme löytää uudestaan puhtaan olemisen ilon, josta lapsuutemme täyttyi. Niinpä käveleminen, joka keventää kuormaamme ja riuhtaisee meidät irti tekemisen pakkomielteestä, sallii meidän kohdata jälleen lapsuusajan ikuisuuden. ”  Frederic Gross 201

Poropolun portti. Matkailuliikenne sallittu. Hyvää matkaa kaikille!

Oulussa 10.9.2017
Mauri Myllylä

 

 

 

 

Kategoria(t): Jalankulku- ja pyöräliikenne, kirjallisuus, Muut Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.