Hämmennys ja ojentautuminen


Hämmennys ja ojentautuminen ovat kaksi vähän käytettyä, mutta erittäin tarpeellista ja käyttökelpoista suomenkielen sanaa. Hämmennys on tuttu sana keittokirjoista. Muissa kirjoissa olen nähnyt nämä sanat vain kahdessa paikassa, toisen virsikirjassa ja toisen Raamatussa. Virsi Hämmennys valtaa usein tajuntamme, niin nopeaa on muutos ajassamme. Hebrealaiskirje Usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan ja ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy. Sanat ovat käytössä tärkeimpien asioiden yhteydessä, ihmiskunnan tämänhetkisen tilan kuvauksessa ja uskon määritelmässä.

Sanat tulivat aasin siltana vaimoni Pirkko Myllylän merkkipäivän ohjelmaan 26.3.2016 kuvaamaan omaa tilaani sitä tehtäessä. Ei ollut tarkempaa esitystä tai ajatusta aiheeksi ennen ohjelman nousukohtaa, päivänsankarin esitystä. Hämmennyksen synonyymi on sekaannus, hämminki. Mutta hämmennys on sävyltään myönteinen ilmaus eikä yhtään kielteinen.

Hämmennys on kielikuva keiton hämmentämisestä. Hämmennetyssä ruuassa on elämän maku. Keittoa hämmennetään ja ojentaudutaan sitä maistamaan ja nauttimaan ja ehkä pyytämään reseptiä sen tekijältä. Hämmennys tapahtuu avoimessa tilassa, kansi ei ole vielä päällä. Kaikki hyvät asiat ovat mukana myös henkisessä hämmennyksessä kuten keiton teossa. Hämmennykseen sisältyy odotuksia ja mahdollisuuksia. Pirkko hämmentyi ehdotuksestani ruokavirreksi Leipää pelloilta maan ruumiin ruuaksi saamme, mutta ojentautui hyväksymään kuultuaan sen nuorin äänin laulettuna.

Suomen talous on hämmennyksessä. Niin ei sanota vaan, että se on rakenteellisesti alijäämäinen ja luottorajan alapuolella. Tilanteelle pitää olla myös syyllinen, Sipilä ja koko hallitus. Ratkaisukin on itsestään selvä. Vientivetoinen talouskasvu. Sanotaan, että pääministeri huopaa ja soutaa. Mielestäni hän toistuvasti hämmentyy eikä syyttä mutta jälleen ojentautuu. Hämmennyksessä tunnustetaan asioiden todellinen tila ja oma osaamattomuus syyttämättä toisia. Siitä on ojentauduttava eteenpäin uuteen yritykseen.

Ojentautuminen on kurottautumista tai venyttelemistä. Mauri, selkä suoraksi!, on kotona kuultu kovistelu. Pirkko on sen antanut kun on ollut kysymys arvoasioistakin. Nykyisin selän tulee kuulemma olla hieman kumarassa, että voi näppäillä kämmenten välissä kuljetettavaa älykännykkää. Vävy onnitteli syntymäpäivänäni pitämällä minua kuitenkin selkärankaisena, jolloin ojentautumistakin voi toivoa. Ojentautuminen on hyvä työvaihe ajallisen elämän hankkeisiin. Hyvässä hankkeessa ei ole viimeisenä työvaiheena syyllisten etsiminen niin kuin saatetaan viisastella.

Hämmentäminen ja ojentautuminen eivät ole tieteellisesti määriteltyjä, mutta ovat nähtävissä myös Pirkon elämäntyössä. Onko Pirkko psykologi kysytään minulta usein. Miksi kysytään? Se hämmentää minua ja Pirkkoakin eikä siihen voi vastata juu tai ei. Pirkko kutsuu itseään mieluummin opettajaksi ja yhteiskunta hänen kaltaisiaan ammattiauttajiksi. Psykologia, ennen sielutiede on tieteenala, joka tutkii ihmisen toimintaa. Toiminnalla tarkoitetaan niin mielen sisäisiä tapahtumia kuten tunteita, muistia, ajattelua kuin myös käyttäytymistä siis kaikkea näkymätöntä. Työ on ojentautumista sen mukaan, mikä ei näy. Näkyvät ovat ajallisia, näkymättömät iankaikkisia on hätkähdyttävä Raamatun totuus. Pirkon kanssa on pohdittu, onko uni näkymätöntä vai näkyvää todellisuutta? Kuolema on kuin uni.

Kosmologia kieltää näkymättömän olemassaolon tieteellisessä mielessä ja rajaa tutkimuksensa näkyvään todellisuuteen. Sen takana ei ole mitään ennen kuin yksi kaunis päivä maaliskuussa oli uutinen, että rajallisuuden raja onkin siirtynyt 13,4 miljardin valovuoden päähän tutkijoiden ansiosta. He löysivät loitontuneimman galaksin parantuneilla havaintovälineillään.

Juhlatilaisuudessa näkyvä ja näkymätön kohtaavat, Pirkon näkymätön työ ja hänen esivanhempiensa kädenjälki ja niiden arvostus. Pirkon elämänkaari näkyy hänen oppilaittensa mukaan käden heilautuksessa, hänen esivanhempiensa keinutuolin kädensijoina ja kaarevina jalaksina. Miten osaamme arvostaa näkymätöntä työtä, jota emme havaitse, miten osaamme arvostaa vanhaa ja arvokasta käden jälkeä kaiken uuden rinnalla? Nämä asiat ovat esillä syntymäpäiväjuhlassa.

Pirkko ei ole halunnut juhlallisuuksia vaan reipasta jalat irti maasta ohjelmaa. Sitä kuvasi myös hänen esityksensä otsikko: Näkymiä Puolivälinkankaan vesitornista. Torni on kuitenkin auki kaupunkilaisille vain kerran vuodessa Oulun päivänä. Pirkon syntymäpäivä olisi hyvä syy palauttaa sieltä mieleen muistoja yli puolivuosisataisesta elämästämme tällä alueella.

2

Kuva Mauri Myllylä 2011

Oulussa 29.3.2016
Mauri Myllylä

Kategoria(t): Inhimillinen elämä, Raamattu Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.