Hyvien tunteiden tiekartta Ouluun


 

Greg Pates USA:n Minnesotan osavaltiosta otti kesäkuussa 2015 yhteyttä ja pyysi tavata lomamatkallaan Suomessa elokuussa. Gregin nykyinen työpaikka on Minnesota Department of Transportation (Mn/DOT). Hän oli Suomessa vuonna 1993 viisi viikkoa Suomen ja Minnesotan tiehallintojen yhteistyön puitteissa tutustumassa maankäytön suunnitteluun sekä kävelyn ja pyöräilyn liikennejärjestelmiin. Mn/Dot valitsi Hutchinsonin pikkukaupungin malliksi soveltamaan suomalaista osaamista kävelyn ja pyöräilyn suunnitelmissa ja toteuttamisissa. Oulun ja Keravan kevyenliikenteen järjestelmiä esiteltiin Hutchinsonin kaupungin, Mn/DOTin ja Minnesotan yliopiston edustajille yhteistyöprojektin aloitusseminaarissa 18.-19.10.1993. Greg Pates on terveellisen ja taloudellisen liikkumismuodon ja hyvän ympäristön puolestapuhuja. Hän on ollut yhteistyön avainhenkilö. Hän on käynyt Suomessa viisi kertaa ja Oulussa kolmesti.

Greg Pates Nallikarissa 2015

Greg Pates Nallikarissa 2015

Kysyin Gregiltä, mikä on ensisijainen kiinnostuksen kohteesi tällä Suomen vierailulla. ”Tavata ystäviä ja keskustella heidän kanssaan”, oli vastaus. Hän lähestyy liikennejärjestelyjä, niiden rakenteita ja ympäristöä käyttäjien kautta. Kiertomatkallamme Oulussa kysymykset suuntautuivat matkailupalveluja työnään tarjoaville, tytöille koulupihalla ja vastaantulijoille. Me ja minäkin viemme vieraamme mielellään katselemaan näyttäviä paikkoja Oulujoen suistoa ja Nallikaria sekä uusia rakenteita kuten Ritaharjun monitoimikeskusta. Greg haluaa tietää siitäkin, mikä ei näy. Mitä me ajattelemme kaupungistamme ja mitkä ovat tunteemme sitä ja toisiamme kohtaan?

Mielessäni kävivät myös ne kielteiset tunteet, jotka vastikään hallitsemattomina muuttivat auton pyöräilijän surmaamisvälineeksi Tukholmankadulla Helsingissä. Toimittajan konkreettinen kysymys kadunpitäjälle oli: ”Milloin tämä risteys aiotaan korjata?” Vihaa ja sen seurauksia on kadunpitäjän ja liikennesuunnittelijan vaikeampi korjata. Keltä kysyisimme siihen edes neuvoa?

Kysyin Gregiltä, mitä hän haluaa sanoa oululaisille. Greg antoi seuraavan ohjenuoran eli tiekartan:

“Oulu is the place where people are connected in many ways; with each other personally and emotionally and spiritually and with nature in and around Oulu. This happens in many ways that people may not realize in their busy everyday lives. Continue to nourish and grow these connections, and find new and fun ways to do this.”

Hän haluaa nostaa ajatuksemme asfaltin pinnasta ja korotetuista suojateistäkin korkeammalle. Meillä on hyviä yhteyksiä joka paikasta joka paikkaan sekä ohi ajaville autoille ja ilman niitä liikkuville. On hienoa täydentää tiekarttaa ihmisten välisillä yhdyssiteillä. Greg julistaa suunnittelukilpailun, miten näitä yhteyksiä voidaan ravita ja kasvattaa muotitermein sanottuna älykkäästi ja innovatiivisesti.

Oulussa 25.8.2015   Mauri Myllylä

Kategoria(t): Jalankulku- ja pyöräliikenne, Kulttuuri Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.