Aikamatkailua Teijolla


  Yrjö Myllylän syntymäpäivän 18.6.1965 merkeissä kokoonnuttiin kesäpäivän seisauksena ja Ahdin päivänä 21.6.2015 Teijan ja Yrjön kodissa Teijolla, ”kalliolle kukkulalle”  rakennetussa hienossa majassa. Tunteet nousivat pintaan vanhoja koululauluja laulettaessa. Kutsussa viitattiin Toivo Kuulan ja V.A. Koskenniemen lauluun Virta venhettä vie…  Kristiina Välimäki totesi tilaisuudesta: ”Oli hieno juhla, jossa oli ilo olla mukana. Yrjö oli itsensä. Toi puheessaan esille omaa elämäänsä. Hän on hieno ihminen. Hän oli kutsunut vieraita sieltä ja täältä, naapurustoa, ystäviä, sukulaisia ja yhteistyökumppaneita.”  Tilaisuuden ohjelma, musiikki ja tyttärien valmistama tarjoilu olivat hyviä, jopa kansainvälisiä näytteitä perheen elämästä. Niistä olisi voinut nauttia pidempäänkin.

Yrjö50

Presidentti Urho Kekkonen kiipesi vuonna 1965 palmuun valtiovierailullaan Tunisiassa. Tämä on tunnettu tapahtuma, mutta ei liity Yrjön elämään tapahtumavuotta enempää. Sibeliuksen syntymästä oli kulunut silloin sata vuotta.  Hänen pianokappaleensa Kuusi oli Yrjön aloituskohde Pekka Mäntymaan johdolla tapahtuneissa musiikkiopinnoissa. Osmo Kuusi toimi vuonna 2008 Yrjön Murmanskin alueen teollista, logistista ja sosiaalista tulevaisuutta käsittelevän tohtorin väitöskirjatyön arvioitsijana.

Vietnamin sota alkoi vuonna 1965. Yrjö sai kolmivuotiaana seurata New Yorkin Madison Streetillä sodasta uskonnollisista syistä kieltäytyneen maailman tunnetuimman urheilijan Muhammed Alin mielenosoitusta mustien oikeustaistelun kuumana aikana.

Kun Yrjö syntyi, jääkäriliikkeen synnystä oli kulunut 50 vuotta. Yrjö perehtyi jääkäriliikkeen merkitykseen ja vaikutukseen Wilkmannin suvun historiaa tutkiessaan ja siitä  kirjoittaessaan. Liisa Haapalahdelta historian luettavaksi saanut henkilö soitti äsken ja kysyi, onko Yrjö poikani ja onko hän historioitsija? Vastasin, että hän on yrittäjä ja tulevaisuuden tutkija. Historia on tulevaisuuden perusta, jota Vilkaman suvun historiakin osoittaa.

Vuonna 1965 maalaisliitto muuttui keskustapuolueeksi ja kansallinen edistyspuolue liberaaliseksi kansanpuolueeksi. Armas Leinonen valittiin kansanedustajaksi kahden viimeksi mainitun puolueen listoilta vuosiksi 1952 -1969. Yrjöllä oli läheiset ystävyys- ja sukulaissiteet Armas Leinoseen hänen vanhoilla päivillään.

Lapinlahden silta Helsingin Länsiväylällä ja Hyttystie Oulun Puolivälinkankaalla valmistuivat vuonna 1965. Kannoin Yrjön Hyttystien uuteen kotiimme Pirkon synnytyslaitoksella olon aikana asentamiani Rajavillen betonilaattoja astuen.

Oulun kaupungintalon takasivustalla paljastettiin vuonna 2005 Sanna Koiviston veistos Ajan kulku. Veistos koostuu kaupungin elinkeinoelämän hyväksi työtä tehneiden ammattikuntien edustajista alkaen kaupungin perustajasta kuningas Kaarle IX:stä. Kulkueessa on maatyöläinen, kalastaja, tervatynnyrinpyörittäjä, mamselli, vähäosainen, naistohtori, tiernapoika, perheenäiti jne. Huomiota herättää, ettei elinkeinoelämän edistäjiksi ole kelpuutettu pappia lukuun ottamatta juuri yhtäkään virkamiestä. Rivin päässä istuu tulevaisuuteen katsova poika. Kuvanveistäjä on perustellut valintaa lapsen arvokkailla ominaisuuksilla asioiden edistämisessä. Ne ovat pyyteettömyys, ennakkoluulottomuus, avoimuus ja kyky elää tätä hetkeä. Katse on tulevaisuudessa, jalat maassa ja tässä päivässä. Vanhastaan tuttu kyntäjän vertaus toisin sanoen.  Ajan kulku- teos luonnehtii hyvin tulevaisuudentutkija Yrjöä ja hänen ajatuksiaan.

Siunaus anna kaikille, työn raskaan raatajille, yhteisen hyvän puolesta kuormia kantaville. Jaakko Haavio

Yrjön syntymävuonna 1965 tähtitieteen tutkijat uskoivat löytäneensä yhteyden myös kaikkeuden alkuun. Ymmärrettiin, että silloin tunnistettu kosminen taustasäteily on merkki alkuräjähdyksestä, josta aikakin alkoi. Sen arvioidaan tapahtuneen 13,7 miljardia vuotta sitten.

Fyysikot ovat puhuneet aikamatkailusta, mikä tarkoittaa aineen vaikkapa ihmisen liikkumista ajassa eteen- tai taaksepäin. Suhteellisuusteorian mukaan on periaatteessa mahdollista näennäisesti matkustaa tulevaisuuteen, mutta tarvittavaa tekniikkaa ei vielä ole. Aikamatkailun mahdottomuutta tai mahdollisuutta ei ole todistettu. Aikamatkailu aiheuttaa käsitteellisiä ongelmia, aikaparadokseja. Tunnetuin aikaparadoksi on niin sanottu isoisäparadoksi, joka koskee menneisyyden muuttamista.  Voisinko minä isänä ja isoisänä muuttua aikamatkailussa paremmaksi ja pyyhkiä pois menneisyyden erheet. Fysiikan lakien mukaan se on mahdollista, käytännössä siihen uskoo nyt kosmologi Esko Valtaoja.

Kun Albert Einstein keksi, että ajan kulun nopeus riippuu havaitsijan nopeudesta, hän tuli samalla luoneeksi tulevaisuuteen suuntautuvan aikamatkustuksen perusteet. Aika kuluisi eri tahtiin avaruudessa valon nopeudella liikkuvan avaruusaluksen ja maapallon suhteen. Esimerkiksi jos avaruusaluksen nopeus on lähes valonnopeus ja alus viipyy avaruudessa pari tuntia, on sen palatessa maassa kulunut 80 vuotta paikallista aikaa. Isoisänä lähteneenä voisin tulla pikkupoikana kasvatettavaksi toteuttamaan kaikkia niitä isänä tekemättä jääneitä velvollisuuksia ja Yrjön agendalla olevia yhteiskunnan vastuita. Isänä, isoisänä ja eläkkeellä olevana virkamiehenä olen Yrjöä kuuntelemalla tullut niistä tietoisemmaksi sekä nähnyt niissä muutoksen ja työn tarpeet.

Edellä esitetty tulevaisuuden kuva on ehkä kaukana. Aluekehityksen slogan- Aikaansa edellä kertoo saman asian lähitulevaisuuteen asti.  Se on myös totuuden mukainen. Monet myöhemmin esille tulleet ilmiöt ja kehityshankkeet on Yrjö ääneen lausunut minulle ensi kertaa kuultuina asioina pitkissä keskusteluissamme Hyttystiellä. Hyvänä esimerkkinä olkoon nyt kaikkien tietoisuuteen nousseen arktisen alueen kehittämisen ennakointi.

Toivotan kaikkeuden Luojan siunausta Yrjölle sekä hänen Teija-puolisolleen ja heidän tyttärilleen! Luopioisissa 22.6.2015  Mauri Myllylä

Kategoria(t): Inhimillinen elämä, Kulttuuri, Mentorointi, Tiede Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Aikamatkailua Teijolla

  1. yrjomyllyla sanoo:

    Kiitos kirjoituksesta. Kirjoitin kiitosartikkelin ”Hyvät ystävät, kiitos helmestä elämän helminauhaan!” syntymäpäivän johdosta muistaneille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.