Juhla Teurastamolla Helsingissä


Palkitsija ja palkitut. Antero Naskila, Mauri Myllylä, Pirkko Myllylä ja Vappuliisa Hakalehto Kuva Ilkka Myllylä

Palkitsija ja palkitut. Antero Naskila, Mauri Myllylä, Pirkko Myllylä ja Vappuliisa Hakalehto
Kuva Ilkka Myllylä

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietettiin 10.5.-17.5.2015 teemalla ”Ilo irti työmatkasta”. Oulun kotimme ohi kulkee merkittävä työmatkapyöräilyreitti ja havaintoni on, että pyöräileminen on ohipolkevien oululaisten todellinen ilo. Erilaiset polkupyörän sovellukset kuten nojapyörät ja lastenvaunupyörät ovat yleistyneet ja ilahduttavat myös sivusta katsojaa. Aktiivisten työvuosien työmatkapyöräilyn vuoksi menetin kaupunkilaisten mielessä uskottavuuden ajokortin omistajana. Tein työuraani virallisten virkavuosien jälkeen saadakseni jatkaa työmatkapyöräilyä. Luottamus ei palautunut. Kokemukseni on, ettei lisääntynyt vapaa-aika välttämättä lisää terveellisiä liikkumistapoja. Vuoden 2014 pyöräilyviikon teema ”Seniorit satulaan” oli siksi tämän kirjoittajalle henkilökohtaisesti ajankohtaisempi. 

Pyöräilyviikko on osa Suomi pyöräilee –kampanjaa, johon kuuluvat myös kilometrikisa, vuoden pyöräilykunnan valinta ja vuoden pyöräilijän valinta. Työmatkapyöräilyteema haastaa kunnat ja työnantajat parantamaan työmatkapyöräilyn olosuhteita ja tärkeiden polkupyöräväylien laatutasoa. Pyöräilyviikon päätoimija on Suomen pyöräilykuntien verkosto ry. Verkoston tavoitteena on pyöräilyn ja kävelyn lisääminen sekä yhteistyön vahvistaminen jäsenkuntien ja muiden toimijoiden kesken. Verkosto on perustettu vuonna 1997. Se rahoittaa toimintansa jäsenmaksuilla sekä liikenneministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella.

Pyöräilykuntien verkosto on kävelyn ja pyöräilyn edunvalvontaorganisaatio. Julkisen hallinnon piirissä ja yksityisissä yrityksissä kävelyn ja pyöräilyn hyväksi toimiminen saattaa olla yksinäistä puuhaa, jossa tarvitaan tietoa, henkistä tukea, mielen kohotusta ja jopa palkitsemista. Oma työyhteisö ei niitä aina pysty tarjoamaan. Pyöräilykuntien verkoston toiminta on ollut välistä lakkautusuhan alaista ”toiminnallisista ja taloudellisista syistä” sekin. Se on kuitenkin itse osoittanut tarpeellisuutensa.

Pyöräilyn edistäminen voidaan kiteyttää kolmeen päätehtävään ja niiden hyväksi tehtävään ”yhteiskuntasopimukseen”:

  • rakenna
  • hoida
  • käytä

Työmatkapyöräilyteema haastaa kunnat ja työnantajat parantamaan työmatkapyöräilyn olosuhteita. Kotikaupungissani Oulussa ei tällä hetkellä ole perusteita lykätä pyöräilyn aloittamista yhteyksien eikä niiden hoidon kehittymisen toivossa, ei talviolosuhteissakaan. Yksittäinen liikkuja ja hänen hyvinvoinnistaan vastaava yhteiskunta voi kohdistaa voimansa terveellisen liikkumisen ja sille tarjolla jo olevien palvelujen käyttämiseen. Avuksi tarvitaan kolmatta sektoria ja sen hyvänä esimerkkinä Pyöräilykuntien verkostoa.

Kilpailu liikkujien sieluista on kovaa. Kalevasta huomasin jälleen tyypillisen perustelun oman kodin rakentamispaikan valinnalle Liminkaan 25 km:n etäisyydelle keskustasta. Matka-aika sieltä työpaikalle on nopean ja vetävän moottoritien ansiosta sama kuin lähempää polkupyöräetäisyydeltä pikkuväyliä myöten. Valtatien 4:n kehittäminen on tieviranomaisten, päättäjien ja tien käyttäjien kärkihanke tyydyttämään tätä pitenevien työmatkojen liikennettä.

Moottoritiellä ajaminen hyvällä autolla on juhlaa. Juhlan tuntua oli olla myös pyöräilyviikon tapahtumassa 16.5.2015 monen sadan pyöräilijän letkassa Helsingin Narinkkatorilta keskustan katuja pitkin Sörnäisten Teurastamolle, jossa julkistettiin Suomi Pyöräilee –yhteistyötoimikunnan nimeämä vuoden pyöräilijä. Tunnustuksen luovuttivat Suomi Pyöräilee -kampanjan puheenjohtaja Antero Naskila sekä Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen. Vuoden 2014 pyöräilijä Vappuliisa Hakalehto antoi kukat ja tittelinsä ”vastuusta vapautuneena”. Perusteena valinnalleni olivat pyöräilyn hyväksi tehty elämäntyö ja sen oppien jakaminen tuleville sukupolville.

Tässä palkitsemisessa liikutaan oman ja toisille kuuluvan kunnian rajamailla. Entistä kunnan työntekijää arveluttaa kunnan töistä kunnan ulkopuolelta saatu palkinto, diplomi ja 200 euroa polkupyörätarvikkeisiin. Oulun kaupungin lainopillisen selvityksen mukaan eläkeläinen ei voinut tulla vastaanottamaan kaupungille kuuluvaa tunnustusta eli tiennäyttäjäpalkintoa kevyen liikenteen järjestelyistä kuntatekniikan päivillä Lahdessa vuonna 1999. Osaksi sama taho oli nyt vuoden pyöräilijä –arvon nimeämisen takana. Facebookeissa nimeämistäni on yleisesti pidetty oikeaan osuneena. Kysyttiin, miksi palkinto luovutettiin Helsingissä? Samanlaista ”visionääriä” kaivattiin Oulun autoliikenteen suunnitteluun ehkä ajattelematta, että palkinnon saanut oli vastuullinen kaupungin koko liikennejärjestelmän suunnittelusta.

Tapahtuma palautti mieleeni myös Jukka Helkaman Vanhat Velot ry –juhlatapahtumassa Tampereen Vapriikissa vuonna 2012 pitämä kiitospuheenvuoro seuran kunniajäsenyyden johdosta. Hän kertoi oman panoksensa yhdistyksen toimintaan jääneen jäsenmaksun maksamiseen. Kiitosanoissaan hän halusi laajentaa yleistä ajattelua, mitä on kulttuuri. Vanhassa tehdasrakennuksessa kulttuuriarvot ovat nähtävissä ja käsin kosketeltavissa. Vanhat Velot ry:n toiminta on kulttuurityötä ja se ansaitsee sen mukaisen arvostuksen. On luotava uutta, kunnollista ja kestävää. Vain tältä pohjalta syntyy vanhaa ja arvokasta, sanoi Helkaman johtaja honoris causa.

Jukka Helkaman ajatuksin arvostan Suomi Pyöräilee –kampanjan toimintaa ja vanhalla teurastamolla osakseni tullutta huomionosoitusta. Isoisäni oli teurastaja ja hänen lahtikuormansa mukana kulki äitini koulutie Luopioisista Hämeenlinnaan.

Luopioisissa 23.5.2015

Mauri Myllylä

Kategoria(t): Inhimillinen elämä, Jalankulku- ja pyöräliikenne, Kulttuuri Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Juhla Teurastamolla Helsingissä

  1. Paluuviite: Mauri Myllylä (2015): Vaikuttaminen kävelyn ja pyöräilyn hyväksi. Hiljainen tieto käyttöön. | RD Aluekehitys Oy – Elää aikaansa edellä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.