Selkokirjojen seminaari 2014


Suomen Kirjailijaliitto ry ja Selkokeskus järjestivät Helsingissä 28.8.2014 selkokirjaseminaarin teemalla Kirjoja kaikille. Kannustin vaimoani osallistumaan ja sanoin, ettet saa jättää sinulle ajankohtaista seminaaria väliin. Tällä kannustuksella hän ilmoitti minutkin osallistujaksi ja varmaan aiheesta. Hän on tarkastanut blogitekstini ennen julkistamista ja todennut, että niitä ymmärtääkseen pitää ajatella kahdesti. Se on kirjoittajan tehtävä ennen kuin menee mitään julkaisemaan. Ystäväni pitävät tekstejäni entisen työmaani kunnallisen byrokratian ilmentyminä ja pyytävät tarkennusta: ”Mitä sinä tarkoitat tällä lauseella?” Tekstin tekoni on voitu hyllyttää. Minua kiinnosti seminaarin pitopaikka kirjailijatalo Villa Kivi Töölönlahden rannalla. Asuin talossa opiskeluaikani alussa vuonna 1954 rouva Tähtisen vuokralaisena Antti Hyryn huonetoverina tietämättä, että hän on kirjailija.

Villa Kivi Töölönlahden rannalla. Rakennuksen vasemmassa päässä alatasolla aloitin opiskeluni vuonna 1954. Kuva Mauri Myllylä 2014

Villa Kivi Töölönlahden rannalla. Rakennuksen vasemmassa päässä alatasolla aloitin opiskeluni vuonna 1954.
Kuva Mauri Myllylä 2014

Puoli miljoonaa suomalaista tarvitsee selkokieltä. Selkokirjallisuutta ja sen tekijöitä tarvitaan lisää. Tämän seminaarin lähtökohta oli lukupiirin laajentaminen kaikkien hyväksi.  Liikenteen suunnittelussa opetetaan, että esteetön ympäristö on kaikkien etu. Luin Kalevan alakerrasta 1.9.2014 seuraavan lauseen oikeuskäsittelystä vanhuksen perusoikeuksien toteutumisesta: ”Eduskunnan oikeusmiehen ratkaisusta 10.2.2007 T 141/4/06 ilmeni, että näkövammaisen ja rollaattorilla liikkuvan yksin asuvan vanhuksen hoitopaikan järjestäminen oli kestänyt liian kauan kahden viraston välisen yhteyden monipolvisuuden ja tapahtuneen tietokatkoksen, kotihoidon lääkärin vaihtumisen sekä palveluasumisen tarpeen arviointiperusteissa ilmenneiden tulkintojen vuoksi.” Esteettömyys tarkoittaa myös luetun ymmärtämistä.

Selkokieli on kirjoittamista niin, että kaikki ymmärtäisivät asian niin kuin se on sanottu. Seminaarin aihe ei ollut selkokielen kielioppi vaan selkokirjallisuuden tuottaminen, kustantaminen ja tarjolla pitäminen.

Selkokielen kirjoittamisen tavoitteet tulivat ilmi esittäjien puheenvuoroissa. Kirjoittajan on ensin valittava kohderyhmä, jolle kirjoitus on suunnattu.  Selkokielessä käytetään lyhyitä lauseita sekä tavallista sanastoa. Pitkiä yhdyssanoja ja lausevastikkeita vältetään. Passiivin sijasta käytetään aktiivia ja suoraa sanajärjestystä. Selkokielen taitossa käytetään tavallista suurempaa tekstikokoa sekä kapeahkoa palstaa. Tekstitys on runon näköistä. Tekstin kuvilla on tärkeä osuus mielenkiinnon herättämisessä ja sanoman perille menossa.

Selkokielen kehittämisestä ja kirjoittajien koulutuksesta vastaa Selkokeskus. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee selkokielisen kirjallisuuden julkaisemista apurahoin, joita myönnetään kirjoittajille, mukauttajille, kuvittajille ja kustantajille. Hyväksytyissä selkokirjoissa on oikeus käyttää selkotunnusta.

Selkokieleenkin on liittynyt väärinkäsityksiä. Sen on luultu rajoittavan kirjailijan luovuutta ja sanonnan vapautta. Selkokirjoja tehneet kirjailijat ovat tulleet toisiin ajatuksiin. Selkokirjalla voi hyvin edistää tärkeänä pitämiään asioita.  Selkokirjan teko ei ole suinkaan helppoa, kertoi niitä paljon työstänyt kirjailija. Sanonnan hiominen ja tiivistäminen vaatii aikaa eikä siis nopeuta työtä tavalliseen kirjoittamiseen verrattuna. Olen joskus joutunut vaadittuna puristamaan tärkeänä pitämäni asian annetun palstatilan kokoiseksi. Aluksi mahdottomalta tuntunut tehtävä oli tilaajan mieleen ja tyydytti itseänikin.

Selkokirjallisuutta on julkaistu suomen kielellä rajoitetusti, mutta sitä on kirjastoissa lainattavissa omissa hyllyissäänkin Selkoraamatusta ja Kalevalasta lähtien. Helsingin kaupungin kirjastossa dekkarit ovat kysytyimpiä. Menin selkokirjaseminaariin edustamani yhdyskuntasuunnittelu ja liikenteen toimiala mielessä. Josko tälläkin alalla selkokirjoja olisi tekeillä tai ilmennyt niistä tarvetta. Kysyin kirjastovastaavan luennolla, onko hänellä tiedossa sellaista elämänaluetta, jota käsitteleviä selkokirjoja on kysytty mutta ei ole vielä saatavilla. Hän aikoi ottaa asiasta selvää työpaikallaan. Selkokeskuksen johtajalla oli tästä tieto käytettävissä. Kysytyin kirjallisuuden laji on kioskikirjallisuus.

Selkokirjaseminaari pidettiin kirjailijataustastaan maineikkaassa Villa Kivessä, jonka Helsingin kaupunki on lunastanut rappiotilassa ja luovuttanut nykyiseen käyttöönsä Kivi-talo säätiölle. Villa Kiven sivuilla http://www.villakivi.fi ja talon historiajulkaisussa on kuvattu talon varhaisempaa toimintaa kirjailijoiden tapaamispaikkana ja luovan työn tyyssijana. Talossa vierailijoiden kirjailijain lista kattaa aikakauden tunnetuimmat nimet Aleksis Kivestä ja Eino Leinosta tämän päivän kirjailijoihin asti. Juhlasalin seinillä on pitkät rivit heidän kuviaan.

Kysyin seminaarin puheenjohtajalta, miksei talossa asunutta Finlandia palkinnon saanutta Antti Hyryä ole nostettu seinälle? Sanoin miettineeni puheiden aikana, olisiko Hyryn teksti mukautettavissa selkokielelle, vai onko se sitä jo sellaisenaan? Puheenjohtaja hymähti. Hän sanoi istuvansa talon hallituksessa ja arveli, ettei talon isännällä ole ollut Antti Hyryn muotokuvaa käytettävissään. Mieleeni palautui tunnetun muotokuvamaalarin Tapani Raittilan vierailu vuonna 1954 talossa luonamme ja hänen käynneillään tekemät muotokuvat Antista ja itsestäni. Niitä täydensivät vesivärityö minusta piirustuslaudan ääressä ja ikkunanäkymä Töölönlahdelle taustalla Kansallismuseo ja Töölön kirkko. Finlandia-taloa ei silloin vielä ollut.

Oulussa 1.9.2014

Mauri Myllylä

Kategoria(t): kirjallisuus, Kulttuuri, Yhdyskuntasuunnittelu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.