Katutappelut


Katutappelun ehkäisyjoukot valmiustilassa Frankfurtissa  Kuva Mauri Myllylä 1985

Katutappelun ehkäisyjoukot valmiustilassa Frankfurtissa
Kuva Mauri Myllylä 1985

Olen elämäni aikana ollut mukana monissa katutappeluissa pienillä kaduilla ja kansainvälistä kiinnostusta saaneissa oikeuteen johtaneissa asfalttijupakoissakin. Ensimmäinen kunnon katutappeluni ajoittuu jatkosodan jälkeen 1940-luvulle. Paikka oli Palokunnan puisto (Vaaran puisto), jossa Heinäpään tiernapoikasakki hyökkäsi meidän Raksila -taustaisen joukkueemme kimppuun reviiriemme rajalla. Katutappeluja on edelleenkin. Ei ole sellaista katuhanketta, jossa ei olisi jotain ristiriitaa. Otin asian esille Oulun Joutsensillan  avajaisesittelyssäni  vuonna 1996 lähtökohtana 2500 vuotta sitten Babylonian pakkosiirtolaisuuteen joutuneille lähetetty kirje.  Siinä  kehotettiin toimimaan sen kaupungin parhaaksi, jossa asuu ja rukoilemaan sen puolesta koska kaupungin menestys on sen asukkaidenkin menestys.

Joutsensillan avajaisesityksen valmistelussa käännyin Oulun tuomiokapitulin puoleen ja kysyin, miten katutöitä tulisi tehdä niin, että ne tähtäisivät kaupungin menestykseksi ja sitä kautta sen asukkaiden hyväksi. Onko kadun rakentajalla lupa kokea työn iloa ja juhlaa. Tuomiokapitulista tuli vastauksena rakkauden kaksoiskäskyksi kutsuttu lause: ”Minkä toivotte ihmisten teille tekevän tehkää se heille.” ”Sellainen hanke, joka ei loukkaa kenenkään etua, täyttää tämän vaatimuksen.” Jäi askarruttamaan, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja voiko tällaista olotilaa olla ensinkään. Kansalaisvastuun merkitys mutta samalla myös sen täyttämisen vaikeus korostuvat tämän ajan rakennemuutoksessa, jos esivallan edustajatkin vetävät eri köyttä.

Eläkkeelle poistumisen iltana yritin soveltaa tätä kultaista käskyä kirjoittamalla asiakastiskille jättämääni työtovereille tarkoitettuun kukkakimppuun  lauseen: ”Teitä minulla tulee ikävä, ei teitä.” Vasta sain kuulla,  ettei sitäkään oikein ymmärretty.

Kadun sulkemiset ja avaamiset ovat tätä päivää ja aiheuttavat  kiivastakin keskustelua. Oulun joulukatua avataan ja viereistä katua suljetaan liiketoiminnan edistämiseksi vastoin  katumapäälle tulleen sulkemisen pääsuunnittelijan nykyistä tahtoa. Hän aikoo turvautua rautakankeen, jos sulkeminen toteutetaan.

Asuntokadut Hyttystie ja Sääskitie ovat olleet pätkä kerrallaan auki loppuvuoden 2013. Urakka-aika päättyi marraskuun lopussa. Katu avattiin aikataulussaan kaupungin joululahjana sen asukkaille. Destian kaivinkoneen kuljettajalta kysyin, mitkä ovat fiilikset ja miten tällaista hetkeä on syytä juhlia. ”Parasta juhlaa on kun pääsee ”tykötarpeineen” saunaan”, oli tyyni vastaus.

Kaupungin lahjus tuli meille pikkujouluksi. Alueemme suhdetoimintaa hoitava naapurimme meni kysymään työntekijöiltä, koetteko korruptiona, jos tuon koko ”kartellille” puhtaasta uudesta johdosta laskettuun veteen keitetyt kahvit korttelimme puolesta. Suostuivat kestitsemiseen ja saivat mukaan työmaakoppiin Huovisen täytekakun, kuivakakun ja leetan kiitollisuuden velasta.

Joululahjat ovat moninaiset, joulukortteja lähetämme niille, joilta olemme sellaisen saaneet. Kahvin tarjoajan mieli ei edellyttänyt vastapalvelua. Se oli jo saatu, korruption tuntomerkkien täyttymistä ei ollut syytä epäillä. Rakkauden kaksoiskäskyn kielellisessä ilmaisussa saattaa kuulla olevan kysymyksessä vastapalvelun näkökulman kuten lahjonnassa. Sitä ei ole kuitenkaan kirjoitettu toiselta vaativassa mielessä vaan ohjaamaan omaa käyttäytymistä toisen hyväksi niin kuin itserakas ihminen itselleen tekisi.

Joulurauhaa Ouluun sekä sen kaduille ja teille!

Oulussa 2.12.2013

Mauri Myllylä

Kategoria(t): Kulttuuri, Yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Katutappelut

  1. Paluuviite: Lahja ja lahjukset sekä arvot millä kaupunkeja ja Suomea on rakennettu | Aluekehitys. Tulevaisuuden ennakointi. Strategiaprosessit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.