Kotisairaalan liikenne


 

Jouduin kertausharjoituksiin. Kiitokseni Terveystalon koko tiimille uudesta kokemuksesta. Kiitokset ennen muuta hyvästä ja parantavasta hoidosta sekä siihen kuuluvista virkistävistä ajatuksista. Kokemuksesta voin jo sanoa, että kotisairaala näyttää sisältävän kummankin paikan, kodin ja sairaalan parhaat puolet. Hoitoporukan motivoituneisuus oli silmiin pistävä ja kaikki ilmaisivat sen myös omin sanoin. He tekevät niin kuin omaa työtänsä eivätkä vain ”palvele työnantajaa”. Työtapa ohjaa myös potilasta paneutumaan omaan sairauteensa ja tekemään siitä itseä hyödyttäviä kysymyksiä ja muutoksia elämäänsä.

Vanhusten hoitoa rattailla Italian Ferrarassa 1992 Kuva Mauri Myllylä

Vanhusten hoitoa rattailla Italian Ferrarassa 1996
Kuva Mauri Myllylä

Nuorempana ja terveempänä sektoriajattelu vaikutti hyvältä mallilta kunnan  toiminnan suunnittelussa. Sosiaalijohtajan ja terveysjohtajan joukkueet hoitavat sotehommat ja kaupungininsinöörin porukka vastaa kunnallistekniikasta. Määrärahoista kilpailtiin ja katujen rakentamisesta oli tingittävä pehmeitten arvojen hyväksi. Enää niissä ei ole tingittävää vaan kaikki joutuvat menemään omille taskuilleen. Palvelujen hyvä savutettavuus ja tasapuolinen tarjonta ovat lupauksia mutta alisteisia kovemmille arvoille ja tosiasioille.

Liikennementorin  blogissani 11.4.2013 –Mihin maailma on menossa, käytin kotisairaalaa esimerkkinä muillakin elämänalueilla yleistyvästä trendistä ja toimintamallista. Palvelujen kysyntä kasvaa, palvelualan työpaikat lisääntyvät ja samalla niiden synnyttämä liikenne kasvaa. Itse palvelutkin ovat koko ajan liikkeessä, milloin niitä hajotetaan, milloin taas keskitetään. Rattaille siirtyminen on myös selvä trendi. Perässä pysyminen tuottaa vanhalle vaikeuksia ja kiirettä hoitohenkilöille.  Asiakas tai hoitaja on sijaiskärsijä tai edun saaja.

Palvelujen tarjonnan synnyttämä liikenne tulee olla muuttujana mukana toiminnan suunnittelussa ja siitä vastuussa olevien taholla. Kotisairaalan ympäristömme nopeusrajoitus 40 km/h ei synkannut kiireisen hoitajan työaikataulun kanssa siitä hänelle koituneine taloudellisine seuraamuksineen.  Kertausharjoituksessa vuotta myöhemmin oli hoitotoiminnassa jo varauduttu liikenteen tehovalvontaan. Liikennealalla  elantonsa hankkinut potilas koki itsensä ei vain asiakkaaksi vaan myös osasyylliseksi hoitotoiminnan vaikeuksiin.

Hyvää kesää ja terveyttä teille!

Oulussa 15.5.2013

Mauri Myllylä

Kategoria(t): Muut Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.