Kansainvälinen talvipyöräilykongressi oli Oulussa 13.-14.2.2013


Talvipyöräilijä Tervaporvarin sillalla 2010
Kuva Mauri Myllylä

Oulun kaupunki on Suomen rajojen sisäpuolella tunnettu pyöräilykaupunki. Nyt se haluaa olla sitä entistä enemmän myös maailmanlaajuisesti, erityisesti talvipyöräilyn osalta. Pohjoisessa pyörät eivät nimittäin jämähdä paikoilleen talvella. Oulussa talvipyöräilyn määrä matkasuoritteesta huitelee talven kylmimpinä kuukausinakin noin 10 – 12 % tienolla. Se on lukema, johon monet kaupungit eivät pääse edes kesähelteillä. Oulussa talvipyöräily on normaali juttu. Kyse on ennen kaikkea kulttuurista, jonka muodostumiselle erinomainen kevyen liikenteen verkosto, hyvä talvikunnossapidon taso sekä pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen kehittämistyö on antanut loistavat mahdollisuudet. Oulussa talvella pyöräilevät mummotkin.

Oulun talvipyöräilyn ihmettä on käyty esittelemässä ympäri maailmaa eri kongresseissa. Esimerkiksi Velo-City -kongresseissa Pariisissa 2003, Kööpenhaminassa 2010 ja Vancouverissa 2012 talvipyöräilyä koskevat esitykset herättivät kuulijakunnassa suurta kiinnostusta. Ja miksipä ei? Löytyyhän pohjoiselta pallonpuoliskolta tuhansittain suuria ja keskisuuria kaupunkeja, joissa talviset olosuhteet ovat tuttu ilmiö ja asettavat omat haasteena ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiselle.

Esitykset Velo-City kongresseissa ovat poikineet Oulun kaupungin edustajille lukuisia esitelmöintipyyntöjä eri puolille maailmaa. Niinpä Oulussa ryhdyttiin miettimään talvipyöräilyn aihealueen ympärille omaa tapahtumaa osana Oulun kaupungin kehittämishanketta ”Oulu –maailman paras talvipyöräilykaupunki”. Ensimmäisen kerran talvipyöräilykongressi järjestettiin helmikuussa 2013. Kongressi oli kaksipäiväinen. Esitelmäehdotuksia saatiin kuudesta maasta ja ne olivat mukana kongressin 23 esitelmää sisältävässä ohjelmassa. Tilaisuuteen osallistui 150 vierasta. Kongressin tavoitteena oli jakaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä eri puolilta maailmaa ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiseksi.

6.10.2012, tarkennettu 7.12.2012, 6.2.2013 ja 14.2.2013

Timo Perälä

Kategoria(t): Jalankulku- ja pyöräliikenne, Kevyt liikenne, Muut Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Kansainvälinen talvipyöräilykongressi oli Oulussa 13.-14.2.2013

  1. Paluuviite: Liikennementori: “Kansainvälinen talvipyöräilykongressi Oulussa 13.-14.2.2013″ | Aluekehitys. Tulevaisuuden ennakointi. Strategiaprosessit.

    • Kiitoksia asian arvostuksesta! Talvipyöräily ei ole mikään extreme-laji varsinkaan sitä varten luoduissa ja ylläpidettävissä olosuhteissa kuten esimerkiksi Oulussa. Talvipyöräilykongressin järjestäminen vaatii jo hivenen enemmään rohkeutta, jota asian tärkeäksi kokeneet ovat osoittaneet. He ovat ansainneet julkisen yhteisön ja sen viranomaisten tuen kongressi-hankkeelle.

      12.10.2012
      Mauri Myllylä

  2. Paluuviite: » Talvipyöräilystä Hannu Oskala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.