Menestystarina ja huippuosaaminen ovat viime vuosina usein kuultuja sanoja. Menestystarinoissa kerrotaan huippuosaamisesta, jolla on saavutettu toisille esimerkiksi kelpaavaa taloudellista kasvua ja menestystä sekä mainetta ja kunniaa. Äkkirikastuminen on näyttävintä. Eri seutujen kehittyneisyyttä mitataan valtion hallinnossa erityisillä kehittyneisyysluvuilla ja eri tahojen imagotutkimuksilla. Niiden mukaan Oulun seutu kuuluu menestyneimpiin alueisiin Suomessa. Liikennejärjestelmä on mukana arviointeja suoritettaessa ja on ollut nostamassa Oulun arvostusta. Taloustutkimuksen suurempien kaupunkien imagovertailussa vuonna 2006 liikenneolosuhteet nostivat Oulun osakkeita. Samana vuonna Oulun yliopisto menestyi opinahjojen vertailussa kaupungin kevyen liikenteen olosuhteiden ansiosta. Kaupunkiseudun liikennejärjestelmä on pitkälle kehittynyt ja sillä on hyviä ominaisuuksia.
Mielikuviin perustuvaa menestymistä pidetään jo yksin tavoittelemisen arvoisena. Sen perusteella voidaan hakea vaikka maailman viisaimman kaupungin arvonimeä. Mielikuvaimagoa sanotaan brändiksi. Se oli ennen nimeltään henkselien paukuttelua. Menestymisen takana olevat asiat voivat jäädä selvittämättä ja tietämättä. Oulun viimeaikaisen menestymisen pohjana mainitaan tilanteesta riippuen milloin Oulun yliopiston perustamista ja vaikutusta tai teknologiaosaamista ja avaintahojen yhteistyötä sen hyväksi. Terve väestörakenne ja tolkut työntekijät on myös nostettu arvoonsa niiden taustaa tai arvopohjaa pohtimatta tai mahdollisesti hyväksymättä. He ovat ehkä itse tiedostaneet, että kaupungin paras tulee heidänkin menestyksekseen.
Yhdyskunnalla ja sen liikennejärjestelmällä on riippuvuussuhde sekä mielikuvissa että todellisuudessa. Yhdyskunta koetaan suuressa määrin yleisiltä alueilta käsin. Miten liikennejärjestelmä on vaikuttanut seudun kehittymiseen ja menestymiseen? Mitä menestyminen ja kehittyminen pohjimmiltaan on? Pohjantien rakentamisen jälkeisenä aikana sen arvo nostettiin alueen veturiksi asti. Keväällä 2012 oli Kalevassa kirjoitus, jossa se ristittiin oululaisten kilpa-ajoradaksi, jota pitää levittää. Muutoin joudutaan asettamaan nopeusrajoituksia. Halutaanko pitää yllä nopeutta vai turvallisuutta?
Liikennejärjestelmän kehittyneisyyteen vaikuttavat tekijät voivat olla erilaatuisia; teknillisiä, ympäristöllisiä, ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja poliittisiakin. Ne voivat olla aineellisia tai henkisiä. Käytettävissä ei ole tarkempaa tutkimusta, mikä on liikennejärjestelmän suunnittelun, rakentamisen ja käytön osuus Oulun kaupunkiseudun kehityksessä. Tutkimukset ovat yksittäisiä hankkeita koskevia. Niitä tehdään hankkeen vaikutusten arvioinniksi ja ensisijassa hankkeen perusteluiksi. Tie- ja katuviranomaisia ei mielletä aluekehittäjiksi eikä imagon rakentajiksi. Tieto heidän toimintansa vaikutuksista olisi kuitenkin hyödyksi. Kysymyksen eteen kannattaisi pysähtyä.
Oulu sijaitsee valtakunnan liikenteellisessä solmupisteessä. Yhdyskuntasuunnittelulla on kaupungissa pitkät perinteet ja siinä maankäytön ja liikenteen suunnittelu ovat olleet avainasemassa. Yhdyskuntarakenne on suunniteltu kokonaisuutena asumisen, eri toimintojen ja liikenteen osalta.
Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on järjestää alueiden käyttö niin, että luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle ja samalla turvataan jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun sekä suunnittelun laatu, vuorovaikutteisuus ja asiantuntemuksen monipuolisuus. Maankäyttö- ja rakennuslain 5 §:ssä esitetyt alueiden kehittämisen tavoitteet ovat hyvä lähtökohta tutkittavien tekijöiden määrittelyssä. Maankäyttö- ja rakennuslaki ja maantielaki edellyttävät, että alueiden käytön ja liikennejärjestelmän tavoitteiden toteutumista seurataan ja toimenpiteitä arvioidaan.
Seuraavassa on lueteltu sellaisia kaupungin liikennejärjestelmän laatua kuvaavia tekijöitä esimerkeiksi, joilla voi uskoa olleen vaikutus koko yhdyskuntaan ja sen menestykseen:
- Ympäristö hyvin rakennettuna on ymmärretty viihtyisyys-, kilpailu- ja imagotekijäksi, jossa on otettu kaikkien liikkumisryhmien näkökulma huomioon. Tasaiseen maisemaan on tehty sitä piristäviä ”kohokohtia”.
- Yhdyskuntarakennetta on eheytetty ja tiivistetty keskeisillä alueilla. Kaupungin asukkaista on iso osa pyöräilyetäisyydellä työpaikoistaan ja kouluistaan. Kaupunkiseudulla on myös kielteistä yhdyskuntarakenteen hajoamista ja hajarakentamista ja siten parannettavaa. Kevyen liikenteen järjestelmän tärkeys on tunnustettu aikaisessa vaiheessa. Kaupunkiseudun päätie- ja pääkatuverkko on rakenteeltaan selkeä ja jäsentelee muun alueiden käytön selviin toiminnallisiin osiin. Liikennejärjestelmä on suunniteltu ja toteutettukin aikaisessa vaiheessa ohjaamaan muuta kehitystä. Tilavaraukset pääyhteyksille ja verkon jatkuvuus on turvattu. Rinnakkaistiet eivät ole vaikeuttamassa pääväylien ja niiden ympäristön toimintaa.
- Taloudellisuus leimaa liikennejärjestelmän rakennetta ja toimintaa. Julkinen sektori on hyvässä yhteistyössä kehittänyt ja rahoittanut sitä pitkällä aikajänteellä vaiheittain hyvän suunnitteluvalmiuden pohjalta.
- Rakennettu ympäristö on otettu merkittäväksi imago- ja vetovoimatekijäksi, jonka merkitys korostuu Pohjois- Suomessa. Ison kaupungin liikennejärjestelmä antaa elämyksiä ja kiehtoo ihmisiä dynaamisuudellaan. Oulujoen suistoa on kehitetty ja käytetty hyväksi liikkumis- ja olemisympäristönä. Keskustan kävelyalue on tehty suomalaisittain aikaisessa vaiheessa kaupungin käyntikortiksi ja sosiaalisen kanssakäymisen paikaksi. Huoliteltu katurakentaminen on tunnusomaista koko alueella. Yleisten teiden järjestelyjä leimaa myös liikenteellinen selkeys, oikeat liittymävälit, sillat ympäristön ehdoilla ja ympäristön mukainen vaihteleva melusuojaus. Kevyt liikenne on erotettu omille väylilleen ja omaan ympäristöönsä.
- Elinkeinoelämä on voinut tehdä sijoitus- ja rakentamispäätöksiä hyvällä pohjalla liikennejärjestelmän suunnitelmallisuuden vuoksi. Suurten ja tärkeiden tuotantolaitosten, satamien ja terminaalien toimintaedellytykset ja liikenneyhteydet on turvattu. Yritystoiminnan suunnittelulle on asetettu liikenteellisiä ja ympäristöllisiä vaatimuksia niiden parhaaksi
- Kaikkien liikennemuotojen huomioon otto on antanut vaihtoehtoisia liikkumistapoja. Autoliikenteelle ei ole asetettu liikennerajoituksia asuntoalueiden sisäosia ja keskustaa lukuun ottamatta. Kevyen liikenteen liikennejärjestelmä kattaa koko alueen ja on kaupungin tavaramerkki ja merkittävä imagotekijä. Väylien talvihoito on korkeaa tasoa. Ympärivuotinen pyöräily on mahdollista ja herättää kansainvälistä huomiota. Liikennesuunnittelun asema on varhain tiedostettu kuntien ja valtion organisaatioissa. Yhteistyöllä organisaatioiden välillä on pitkä perinne. Oululaista liikennealan osaamista on tarjolla ja sen kehittymistä on toimeksiannoin suosittu.
Paljon muutakin hyvää löytyy, josta on hyvä jatkaa eteenpäin samalla tiellä.
Oulu 11.7.2012
Mauri Myllylä
Paluuviite: “Liikennejärjestelmä kaupungin menestystekijänä” | Aluekehitys. Tulevaisuuden ennakointi. Strategiaprosessit.
Paluuviite: Liikennejärjestelmäsuunnittelu tulevaisuudentutkimuksen lähtökohdista | RD Aluekehitys Oy – Elää aikaansa edellä
Paluuviite: Miten Oulusta tehtiin kevyen liikenteen mallikaupunki? | Aluekehitys. Tulevaisuuden ennakointi. Strategiaprosessit.
Paluuviite: Liikennementorin ajankohtainen artikkeli: “Vaikuttaminen kävelyn ja pyöräilyn hyväksi kunnassa” | RD Aluekehitys Oy – Elää aikaansa edellä
Paluuviite: Keinot, joilla Suomi nousee suosta | Aluekehitys. Tulevaisuuden ennakointi. Strategiaprosessit.